Vuosi 2022 oli Pirkanmaalla vielä hyvä, viime keväänä tapahtui käänne heikompaan

Vuosi 2022 oli Pirkanmaalla vielä hyvä, viime keväänä tapahtui käänne heikompaan

Pirkanmaan talouskatsauksen toteuttivat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere.

Pirkanmaan toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 4,2 prosenttia, kun koko maan vastaava luku oli 0,7 prosenttia. Teollisuuden vientiliikevaihto kasvoi Pirkanmaalla 5,7 prosenttia ensimmäisellä puolivuotisjaksolla. Maakunnan suurin toimiala teknologiateollisuus oli hyvässä vedossa ja ylläpiti koko teollisuustoiminnan kasvua.

Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi alkuvuonna vielä 14,1 prosentin vauhdilla. Kasvua nähtiin myös elintarviketeollisuuden (9,2 %) ja tekstiiliteollisuuden toimialoilla (8,9 %). Sen sijaan metsäteollisuudessa (-4,4 %) ja kumi- ja muovituotteiden valmistuksen toimialalla (-8,9 %) liikevaihto kääntyi laskuun.

Kun tarkastellaan erikseen vuoden 2023 toista neljännestä (huhti-kesäkuu) huomataan, että liikevaihdon kasvu pysähtyi ja kääntyi laskuun joillakin toimialoilla. Rakentamisen toimialalla kasvu pysähtyi ja supistui 2,5 prosenttia. Myös metsäteollisuuden sekä kumi-, kemikaali- ja muovituotteiden valmistuksen liikevaihto kääntyi laskuun.

Liike-elämän palveluissa kasvua oli ensimmäisen puolen vuoden aikana 5,3 prosenttia. Informaatio- ja viestintätoimialan liikevaihto kasvoi 10,4 prosenttia. Toimialan sisällä oleva, Pirkanmaalle tärkeä tietoliikennepalveluiden toimiala kasvoi 14,3 prosentin vauhdilla. Kaupan alalla ensimmäinen puolivuotiskausi sujui lähes viimevuotiseen tapaan. Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 2,0 prosenttia ja tukkukaupan 0,8 prosenttia.

Vuosi 2022 oli vielä vauhdikasta kasvua

Pirkanmaan yksityisen sektorin toimialojen liikevaihto oli vuonna 2022 yhteensä 43,2 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 10,7 prosenttia. Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi, eniten kasvua oli palvelutoimialoilla. Matkailu- ja ravitsemustoiminnan liikevaihto kasvoi 32 prosenttia. Liikenteen ja varastoinnin toimialalla kasvua oli 13,2 prosenttia ja tietoliikennepalveluissa 12 prosenttia.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi vuonna 2022 kokonaisuudessaan 13,3 prosenttia. Liikevaihto oli yhteensä 15,6 miljardia. Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi 15,4 prosenttia, metsäteollisuuden 13,1 prosenttia ja kemikaali- ja kumituotteiden valmistus 6,3 prosenttia. Teollisuuden vientiliikevaihto kasvoi 13,7 prosenttia ja oli yhteensä 9,6 miljardia euroa.

Kauppakamarin yritysbarometri: odotukset ovat heikenneet

Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemässä suhdannetiedustelussa yritysten odotukset heikkenivät vuoden takaiseen ja viime kevään kyselyyn verrattuna. Luettavissa ei ole kuitenkaan merkittävää laskua.

Suurin osa vastaajista uskoo liikevaihtonsa säilyvän edellisvuoden tasolla. Lähes 40 prosenttia vastaajista katsoo, että liikevaihto vielä kasvaa viime vuoteen verrattuna. Vastaajista 22 prosenttia uskoo henkilöstömääränsä supistuvan, 21 prosenttia sanoo sen kasvavan ja 57 prosenttia säilyvän ennallaan. Liikevaihtoa ja henkilöstön määrää koskevat odotukset seuraavalla puolivuotisjaksolla säilyivät likimain ennallaan.

Vientiyritysten tilauskanta on heikentynyt viime syksyn ennätyksellisiin lukuihin verrattuna. Nyt 43 prosenttia vastaajista raportoi heikommasta tilauskannasta. 36 prosenttia kertoo sen olevan samankaltainen kuin vuosi sitten ja paremmasta kysynnästä kertoo 21 prosenttia vastaajista.

– Vuosi 2022 ja ensimmäinen puolivuotisjakso 2023 oli Pirkanmaalla kasvua pitkälti teollisuuden hyvän vedon ansiosta. Vuosi sitten kauppakamarin jäsenkyselyssä raportoitiin todella hyvistä tilauskannoista ja niillä on puskettu eteenpäin. Teollisuudella on riittänyt tekemistä, kun varastoja on täydennetty ja häiriöihin on varattu, summaa johtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista.

– Rakentamisen hiljeneminen alkaa nyt näkyä liikevaihtoluvuissa, ja tällä on jonkin verran vaikutuksia joillekin teollisuudenaloille. Uskon kuitenkin, että kaikesta huolimatta vuodesta 2023 tulee Pirkanmaalla vielä kasvun vuosi. Vuodesta 2024 on vaikea sanoa. Tilauskannat ovat heikentyneet myös Pirkanmaalla ja jäsenkyselyymme vastanneista jo 43 prosenttia sanoi, että suurin este liiketoiminnalle on tällä hetkellä riittämätön kysyntä, Sjölund kertoo.

Pirkanmaan talouskatsaus on luettavissa täältä.

Talouskatsauksen toteuttivat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere.

Scroll to Top