Tampereen kauppakamarin historia

Tampereen kauppakamarilla on pitkä historia, johon mahtuu monia vaiheita. Kun Tampereen kauppakamari perustettiin toukokuussa 1918, toiminta-alue ulottui länsirannikolta, Porin ja Rauman alueilta Keski-Suomeen asti.

Tampereen kauppakamarin säännöt

Tampereen kauppakamarin vaiheita

Tampereen kauppakamarin perustava kokous oli tarkoitus pitää 19.11.1917. Asioiden käsittely kokouksessa keskeytettiin pienen osallistujamäärän johdosta, ja 29.11.1917 järjestetyssä jatkokokouksessa päätettiin perustaa kauppakamariyhdistys, jonka tarkoituksena oli ylläpitää kauppakamaria Pirkanmaalla.

Kauppakamariyhdistyksen säännöt vahvistettiin 12.1.1918 ja vasta neljännen, 11.5.1918 pidetyn kokouksen pöytäkirjaan tuolloin merkittiin, että Tampereen kauppakamari oli perustettu. Perustamiseen liittyneet useat kokoukset johtuivat yleislakosta ja myöhemmin Tampereen keskustassa käydyistä sisällissodan taisteluista.

Tampereen kauppakamarin toiminta-alue oli nykyistä huomattavasti laajempi, se ulottui länsirannikolta, Porin ja Rauman alueilta Keski-Suomeen asti. Porin (nykyisin Satakunnan) ja Keski-Suomen kauppakamarit perustettiin 1930, Rauman kauppakamari 1981. Tampereen kauppakamarin toiminta-alue kattaa nykyisin Pirkanmaan maakunnan sekä Kiikoisten kunnan Satakunnasta.

tammi, 1917
Ensimmäiset kauppakamarit perustetaan

Venäjän väliaikainen hallitus vahvistaa asetuksen kauppakamareista 10.8.1917. Ensimmäiset kauppakamarit perustetaan Suomessa vuoden 1917 lopulla.

tammi, 1917
tammi, 1918
Tampereen kauppakamari perustetaan

Tampereen kauppakamari perustetaan toukokuussa 1918. Toiminta-alue ulottuu länsirannikolta, Porin ja Rauman alueilta Keski-Suomeen asti.

tammi, 1918
tammi, 1940
Tampereen liikenteen ja liikkumisen kehitys

Kauppakamari suosittaa linja-autoaseman paikaksi Hatanpään valtatien ja Ratinaan suunnitellun stadionin välistä aluetta.

Kauppakamarin aloitteellisuuden ansiosta Parolaan suunniteltu lentokenttä siirtyy Härmälään.

Kauppakamari kiirehtii trolleybussi-hankkeen toteuttamista Tampereella.

tammi, 1940
tammi, 1960
Kasvavan Tampereen alueen palveluiden kehitys

Kauppakamari esittää liikennevaloja Tampereen Hämeenkadulle ja Kauppakadulle.

Kauppakamari päättää yhdessä Tampereen kauppaoppilaitoksen kanssa aloittaa merkonomien vientimieskoulutuksen.

Kauppakamari antaa puoltavan lausunnon Tampereen lentokentän rakentamisesta Pirkkalaan.

tammi, 1960
tammi, 1980
Osaamisen ja koulutuksen investoinnit Pirkanmaalla kasvavat

Kauppakamarin aloitteesta Tampereen teknilliselle korkeakoululle (TTKK) perustetaan tukisäätiö korkeakoulun ja elinkeinoelämän yhdyssiteeksi. Tukisäätiön hallinnossa kauppakamarin puheenjohtajalla ja toimitusjohtajalla on pysyvä edustus.

Kauppakamari perustaa tietotekniikan valiokunnan, tehtävänä alan opetuksen lisääminen maakunnassa peruskoulusta yliopistoon.

tammi, 1980
tammi, 2000
TKI-panostukset ja kansainvälistyminen – hallitustyöskentelyn merkitys

HHJ-koulutusohjelma käynnistyy.

Tampere Business Campus perustetaan kauppakamarin toimesta.

Tampereen korkeakoulusäätiö perustetaan.

Team Tampere -kansainvälistymisohjelma.

tammi, 2000

Tampereen kauppakamarin puheenjohtajat

Tampereen kauppakamarin asiamiehet ja toimitusjohtajat

Kauppakamarin palkatut johtajat olivat aluksi asiamiehiä. Matti Nahkola aloitti kauppakamarissa asiamiehenä, mutta hänen tehtävänsä muutettiin myöhemmin toimitusjohtajaksi.

Tiedot perustuvat kauppakamarin 80-vuotishistoriikkiin: Raimo Seppälä, Hyökkäävä puolustaja, Maakunnan selviytymistaistelu ja Tampereen kauppakamari 1918 – 1998 sekä kauppakamarin vuosikertomuksiin.

Tampereen kauppakamari 100 vuotta -videotuotanto (2018)
Scroll to Top