Kauppakamarikysely: Yritysten näkymät heikentyneet kaikilla toimialoilla

Kauppakamarikysely: Yritysten näkymät heikentyneet kaikilla toimialoilla

Kauppakamarien tuoreen kyselyn mukaan yrityksistä 30 prosenttia arvioi liikevaihtonsa supistuvan kuuden seuraavan kuukauden aikana. Vielä toukokuussa liikevaihdon supistumiseen uskoi 21 prosenttia eli arviot ovat menneet selvästi pessimistisempään suuntaan.

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat heikentyneet kauppakamarien tuoreessa kyselyssä viime toukokuuhun verrattuna. Jopa 49 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kuvailee tunnelmia pessimistisiksi tai erittäin pessimistiseksi.

Kauppakamarien tuoreen kyselyn mukaan yrityksistä 30 prosenttia arvioi liikevaihtonsa supistuvan kuuden seuraavan kuukauden aikana. Vielä toukokuussa liikevaihdon supistumiseen uskoi 21 prosenttia eli arviot ovat menneet selvästi pessimistisempään suuntaan. Vastanneista yrityksistä 24 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Toukokuussa vastaava osuus oli vielä 33 prosenttia.

Myös liikevaihdon kehitys on ollut odotettua heikompaa. Toukokuussa 44 prosenttia vastaajista arvioi kuluvan vuoden liikevaihtonsa olevan kyselyhetkellä viime vuotta paremmalla tasolla. Uudessa kyselyssä lukema on laskenut reiluun 37 prosenttiin.

– Valitettavasti loppukesän ja alkusyksyn aikana talousuutiset ovat olleet mollivoittoisia, mikä heijastuu tuoreen kyselyn tuloksiin. Teollisuus kärsii heikosta kansainvälisen talouden kysyntätilanteesta, ja rakentamiseen ovat iskeneet voimakkaasti kohonnut korkotaso ja rakennuskustannusten nousu. Myös yksityisen kulutuksen näköala on vaisu, joten kovin vauhdikkaaseen kasvuun ei ole eväitä lähikuukausina, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Työllisyys laskussa miesvaltaisilla aloilla

Työllisyyden kehitystä koskevat odotukset ovat nekin heikentyneet jonkin verran, vaikka tilannetta voi Appelqvistin mukaan edelleen kuvata kohtalaiseksi ja työllisyys on pitänyt pintansa vastatuulessa.

Enemmistö vastaajista arvioi henkilöstömääränsä pysyvän vähintään ennallaan, mutta tuoreessa kyselyssä 22 prosenttia vastaajista odotti henkilöstömääränsä supistuvan. Toukokuussa alle 12 prosenttia ennakoi työvoiman vähentymistä, eli osuus on kasvanut huomattavasti.

– Selvä heikennys tukee tulkintaa, että lähikuukausina työllisyys laskee ja työttömyys sekä lomautukset kasvavat, vaikka varsinaista romahdusta ei ole syytä odottaa. Työllisyyden tavanomaista isompi sukupuoliero saattaa kärjistyä. On odotettavaa, että työllisyys laskee suhdanneluonteisesti miesvaltaisilla toimialoilla, erityisesti rakentamisessa, Appelqvist sanoo.

Rakennusalalla pessimismiä, palveluissa valoisampaa

Vastaajien näkemykset omalla toimialalla vallitsevista tunnelmista ovat synkkiä. Vastaajista lähes puolet, 49 prosenttia, luonnehti oman toimialan tunnelmia pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi. Vastaava osuus oli toukokuun kyselyssä selvästi pienempi eli 34 prosenttia. Optimistisena vallitsevaa suhdannetunnelmaa piti enää vain 15 prosenttia yrityksistä.

Rakentamisessa ylivoimainen enemmistö eli 81 prosenttia vastaajista piti vallitsevia tunnelmia pessimistisinä tai erittäin pessimistisinä.

Suhdanneodotukset olivat optimistisimpia palveluissa. Tilannetta ei Appelqvistin mukaan voi kuvata huikeaksi, mutta palvelutoimialoilla 21 prosenttia vastaajista jaksoi edelleen luonnehtia suhdannetilannetta optimistiseksi ja lähes 47 prosenttia vastaajista piti sitä tavanomaisena.

– Valitettavasti teollisuudessa suhdanne on heikentynyt jyrkällä kulmakertoimella, sillä lokakuun kyselyssä pessimistisinä tunnelmia pitävien teollisuuden toimialojen vastaajien osuus oli kasvanut toukokuun 34 prosentista 55 prosenttiin, sanoo Appelqvist.

Kannattavuus on heikentynyt

Kustannuspaineet ja tavaratoimituksiin liittyvät saatavuusongelmat ovat hellittäneet, mutta samalla suhdanteen heikkeneminen on kääntänyt kannattavuuden luisuun. Seuraavan kuuden kuukauden jaksolla kannattavuuden heikkenemistä odottaa 41 prosenttia yrityksistä.

– Lukema on samalla tasolla kuin pahimmillaan viime vuoden joulukuussa, jolloin kustannustason nousu ja energiakriisi kurittivat taloutta. Kannattavuusodotukset ehtivät alkuvuoden aikana parantua selvästi tuotantokustannusten halventuessa, mutta nyt heikentynyt kysyntä on tuonut kriisitunnelmat takaisin, sanoo Appelqvist.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 27.–29.9.2023 ja siihen vastasi 1827 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.

Scroll to Top