Yrityksissä kysyntää Ruotsin yhteydelle – suorat lennot tukisivat kansainvälistä liiketoimintaa

Tampere-Pirkkalan lentoasema
Tampere-Pirkkalan lentoasemalle kaivataan suoraa yhteyttä Tukholmaan. Yritysten mukaan yhteys Arlandaan parantaisi kansainvälistä saavutettavuutta ja tukisi alueen vientiä sekä kaupankäyntiä Ruotsin ja koko Euroopan suuntaan.

Tampereen seudun yrityksillä on selkeä viesti: suorat lennot Ruotsiin – erityisesti Tukholmaan – tukisivat kansainvälistä liiketoimintaa ja parantaisivat yhteyksiä merkittäviin vienti- ja tuontikumppaneihin. Asia käy ilmi Tampereen kauppakamarin toteuttamasta kyselystä, johon vastasi yhteensä lähes 300 yritystä syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana.

Ruotsi on yksi tärkeimmistä vienti- ja tuontimaista Pirkanmaan yrityksille. Monilla alueen yrityksillä on sinne omistussuhteita, tytäryhtiöitä, kumppaneita tai aktiivista kaupankäyntiä. Kyselyyn osallistuneiden yritysten vuosittainen arvio matkatarpeista Ruotsiin on noin 2200–2300 edestakaista matkaa. Todellinen tarve on tätäkin suurempi, sillä vastaajat edustavat vain osaa alueen vientiyrityksistä. Lisäksi Pirkanmaalle saapuu säännöllisesti ruotsalaisia vierailijoita: liikekumppaneita, asiakkaita ja messuvieraita.

Tampereen kauppakamarin johtaja Markus Sjölundin mukaan kiinnostus Ruotsin suuntaan ei ole kadonnut, vaikka suoria yhteyksiä ei tällä hetkellä ole.

– Kysyntää oli aiemminkin, kun lentoja oli. Se ei ole hävinnyt mihinkään, eikä etäkonferenssit ole sitä merkittävästi vähentäneet. Ruotsi on alueen yrityksille yhä yksi tärkeimmistä vientimaista, Sjölund sanoo.

Tukholman yhteys selkeästi toivotuin

Kyselyn mukaan selvästi toivotuin lentoyhteys on suora lento Tampereelta Tukholmaan, erityisesti Arlandan lentoasemalle, joka toimii merkittävänä kansainvälisenä solmukohtana. Vastaajat korostavat, että suorat yhteydet Ruotsiin mahdollistaisivat paitsi liikematkat Tukholmaan ja sen lähialueille, myös jatkoyhteydet muualle Eurooppaan ja maailmalle.

Moni yritys kertoi, että liikematkat jatkuvat Tukholmasta eteenpäin esimerkiksi Saksaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan tai Kiinaan. Yhteydet Arlandaan nähtiin merkittävästi parempana vaihtoehtona kuin kiertäminen Helsinki-Vantaan kautta, jota kuvailtiin hankalaksi erityisesti julkisen liikenteen osalta.

”Arlanda toimii porttina maailmalle – suora yhteys olisi meille erittäin arvokas,” eräs toimitusjohtaja kiteyttää.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta liittyy siihen, millaisia lentoja yritykset arvostavat. Vastausten perusteella hintaa ei pidetä tärkeimpänä valintakriteerinä – sen sijaan niissä korostuvat sujuvuus, aikataulujen toimivuus ja mahdollisuus palata samana päivänä. Moni toivoi aamuyhteyttä Tukholmaan ja iltapäivä- tai alkuillan paluulentoa takaisin Tampereelle.

”Myöhäiset paluulennot ja hankalat siirtymät tekevät nykyisistä yhteyksistä vaikeita hyödyntää tehokkaasti,” todetaan useissa kommenteissa.

Mahdollisuus, jota ei kannata ohittaa

Kyselyn tulokset vahvistavat, että alueen kansainvälinen kilpailukyky kaipaa parempia lentoyhteyksiä. Useat vastaajat mainitsivat, että vaikka Ruotsi ei olisi suurin markkina, yhteydet Tukholmaan palvelisivat laajemmin koko Euroopan liikenteen tarpeita. Lisäksi monet yritykset uskovat, että suora yhteys houkuttelisi matkustajia myös muualta Suomesta ja naapurimaakunnista.

– Suoran yhteyden myötä keskinäinen kaupankäynti ja liiketoimintakonktaktit olisivat varmasti korkeammalla tasolla, Sjölund toteaa.

Tampereen kauppakamarin mukaan yhteistyö yhteyksien palauttamiseksi on jo käynnissä.

Kysely toteutettiin, kun aiemmat päivittäiset lennot Tukholmaan lakkasivat. Neuvotteluja niiden palauttamiseksi käydään jatkuvasti eri tahoilla. Ajankohta nähtiin sopivana selvittää alueen yritysten tarpeet mahdollisimman tarkasti.

Lopuksi Sjölund tiivistää koko asian ytimekkäästi:

– Keskeinen vientimaakunta tarvitsee yhteyden pohjoismaihin – keskeisille lähimarkkinoille.

Kuva ja teksti Jenna Auranaho

en_USEN
Scroll to Top